Yoga. Wat is yoga? Welke yogastijl?

logo-amplomb-yoga-1

Yoga is een paar duizend jaar oud en is ontstaan in India. Yoga is Sanskriet voor verbinding tussen lichaam en geest.
Men kreeg inzicht in hoe lichaam en geest functioneren, dat resulteerde in een grote verscheidenheid aan soorten yoga.

Een aantal redenen om aan yoga te doen:

  • fysieke en mentale bewustzijn
  • kracht door gronding en stabiliteit
  • soepelheid van lichaam, wervelkolom, gewrichten en spieren
  • vitaliteit van lichaam en geest
  • stimulans goede werking zenuwgestel, zintuigen en organen      
  • ontspanning en innerlijke rust
  • verbeteren evenwichtsgevoel
  • een moment van aandacht voor jezelf

Aplomb-yoga en Hatha-yoga vormen de basis van de yoga die ik geef. Deze worden gecombineerd met oefeningen uit verschillende disciplines, geïnspireerd door de vele bijscholingen en trainingen die ik volg. 

Aplomb-yoga  zoveel meer dan ontspanning! Methodisch, stabiliteit van lichaam en geest, anker, diepe spierkracht, stilte-as, thuiskomen in jezelf, uitlijning, mindfulness, hartcoherentie, meditatie.
Aplomb-yoga is een methode waarin de natuurlijke uitlijning van de wervelkolom en de manier waarop we ons bewegen, onze fysieke houding, centraal staat. Er is veel aandacht voor stabiliteit van lichaam en geest, bewegen van binnenuit en ontspanning. Stabiliteit van het hele lichaam, spierketens en romp (core-stability), waardoor bewegingen gecontroleerd en evenwichtig uitgevoerd worden. De oefeningen zijn subtiel en dragen bij tot het ontwikkelen van een goed lichaamsbewustzijn. Je fysieke houding verbetert, waardoor je je vitaler voelt en goed kan ontspannen. 

Hatha-yoga is de klassieke, traditionele yoga en de basis van veel yogastijlen. ‘Ha’ betekent zon of mannelijke, actieve energie en ‘tha’ maan of vrouwelijke, passieve energie. Actieve houdingen worden afgewisseld met momenten van rust. Klassieke hatha-yoga-asana’s, ademoefeningen en meditatieve aandacht vormen een vloeiend geheel.

Er ontstaat balans tussen lichaam en geest, wat leidt tot verstilling. Door te doen en te ervaren, worden spanningen losgelaten, krijg je nieuwe energie en kom je tot rust.

Afhankelijk van je eigen wensen kan je dit ervaren tijdens een yogales in Brummen/Oeken, een stoelyogales op locatie; een individuele begeleiding of een adembegeleiding.